Jag vill inte vara den som är den, även om jag helt klart kommer att vara den som är den när du har läst hela inlägget – något måste ju sägas. Det brukar pratas en del om att barnen behöver knäcka läskoden och när det väl är gjort kommer förhoppningsvis ett läsintresse att växa fram – fast då får vi inte glömma att den fysiska boken har fått jobba hårdare sedan intågandet av onlinespel, teveserier, filmer och annat likvärdigt. Nog finns det kanske mer än en läskod att knäcka idag, kanske att ”hålla fokus”-koden eller ”vara närvarande”-koden? Vad vill jag ha sagt med detta, då? Jo! Jag tror det finns något liknande för den som vill bli författare. Du måste knäcka en form av skrivkod eller manuskod innan det känns lite lättare. Efter att koden är knäckt blir det, åtminstone var det så för mig, mindre svårt att skriva en berättelse från början till slut.

Photo by Steve Johnson on Unsplash

Innan jag tog mig igenom ett råmanus från början till slut hade jag en hel del påbörjade utkast i min digitala skrivbordslåda – okej, många ligger kvar och digitalt dammar där än. Det tog mig ett par försök innan jag förstod varför jag fastnade halvvägs. Vad var det då som lossnade? Ett flertal saker. Faktiskt:

  • Skriv- och författarpoddar: Jag lyssnade på oändligt många avsnitt av olika poddar där författare (och andra skrivande personer) intervjuades och givmilt berättade om sina skrivprocesser. En del avsnitt lyssnade jag på flera gånger! Även om det aldrig riktigt såg exakt likadant ut för alla författare så fanns det många bra tips som kändes gynnsamma att anamma. Exempel på poddar som jag lyssnade på: Skrivarpodden, Debutera eller dö, Skrivradion, Skrivdrömmar, Feelgood med Jenny & Caroline, Livet som författare, Författarpodden, Skriv en bestseller (eller en annan bok) med fler.
  • Gick skrivkurser: Redan 2015 gick jag en kurs i skönlitterärt skrivande på Medborgarskolan i Stockholm. Det hände något med skrivandet när jag vågade låta andra läsa det jag hade skrivit. Dessutom fick jag ta del av andras texter vilket var minst lika viktigt. Efter detta lyssnade jag även på en del gratisföreläsningar gällande skrivandet samt om hur man skriver en bok. Under sommaren år 2023 läste jag en kurs i kreativt skrivande på Umeås universitet och fick återigen känna hur det var att både ge och ta emot konstruktiv kritik.
  • Började skriva synopsis: Och det här är faktiskt ett MÅSTE numera. Innan jag börjar skriva måste jag ha ett färdigt synopsis – med andra ord behöver jag en klar planering för vad som ska hända i början, vad som ska hända i mitten och vad som ska hända i slutet. Genom att skriva ett synopsis kan jag se mer överskådligt hur berättelsen flyter på och kan dessutom se om jag behöver vrida om vissa scener för att behålla spänningen/läsintresset. Blir det alltid som mitt synopsis utlovar? Gud nej. I exempelvis det senaste manuset dök helt plötsligt en ny karaktär upp i stan som inte var tänkt att medverka från början. När jag skriver tillåter jag berättelsen att få vara levande och är inte rädd för att lägga till sådant som kanske inte fanns med i planeringen från start. Fördelen med ett synopsis har varit att NÄR JAG FASTNAR (för det händer, oj oj oj vad det händer) då kan jag antingen hoppa över en scen och sedan skriva på en roligare scen eller … så kan jag bara kika i mitt synopsis och därefter skriva rakt upp och ner vad det är som ska hända. I efterhand kan jag alltid gå tillbaka och gulla till vad som kanske blivit lite väl platt.

Och bästa skrivtipset är att fortsätta skriva. Se inte tillbaka medan du skriver på första utkastet! Blicka framåt. Redigera i efterhand. Nej, det finns inget ”jag ska bara” för då fastnar du och sedan blir manuset inte färdigt. Bestäm gärna ett datum för när ditt manus ska vara klart. Ge exempelvis dig själv två månader och försök att planera i en kalender när du ska skriva. Ju tätare du håller skrivpassen desto mer håller du ihop den röda tråden så att säga.

Hoppas detta var hjälpsamt. Vad var det som gjorde att du lyckades knäcka skrivkoden? Eller vad har varit ditt bästa verktyg för att behålla skrivglöden? Kommentera gärna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *