Bloggen

Cozy Mystery som genre

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om feelgood som genre, ni får gärna läsa mer om det här. Den här gången vill jag dyka ner i en närliggande kategori men som ändå går åt ett mörkare håll – Cozy Mystery.

På svenska har ni säkert hört talas som mysdeckare eller pusseldeckare vilket oftast också faller in under just cozy mystery. Om du frågar mig så finns det en skillnad på deckare och mysterium. I en deckare måste de ske ett brott som skall lösas. I ett mysterium behöver det handla om en händelse, inte nödvändigtvis ett brott, som saknar förklaring och skall lösas. Både deckare och mysterium faller däremot in under kategorin spänningsromaner – som innefattar en hel del andra typer av böcker, exempelvis thriller, spionberättelser, hårdkokt och mycket mer.

Photo by Jamie Whiffen on Unsplash

Precis som med feelgood-genren har jag sammanfattat cozy mystery på Instagram med åtta bilder. Här kommer de igen:

  1. Fokus ligger på att lösa en gåta, behöver inte vara ett mord. Viktigt med ledtrådar längs vägen likt en pusseldeckare där läsare ska försöka lista ut vem som är boven i slutscenen.
  2. Oftast skalas det otäcka, mörka och våldsamma ner. De hemska scenerna brukar vara snabba, korta och ibland ske i bakgrunden. En mördad karaktär är oftast en osympatisk person.
  3. Huvudpersonen måste inte vara polis, journalist eller advokat. Här får gärna en amatördetektiv ta plats. Exempelvis en bibliotekarie, pastor, lärare eller varför inte en pensionär?
  4. Karaktärerna brukar ha ett eller flera roliga/knasiga drag som gör att vissa scener blir åt det komiska hållet. Men med ett stänk av allvar, givetvis.
  5. Miljöerna utspelas på liknande platser som i en bra feelgood. Även här är det vanligt med mindre städer, byar eller öar.
  6. Språket kan variera men bidrar givetvis till stämningen. Många författare väljer att skriva dialogerna med en del humorinslag som lättar upp en allvarlig eller mörk scen.
  7. I slutet lämnas läsaren med en lättsammare känsla än den hen skulle ha fått av en deckare eller annan spänningsroman.
  8. Tips på Cozy Mystery-författare: M. C. Beaton, Charlaine Harris, Ellery Adams, Karina Johansson, Christoffer Holst, Annette Haaland samt Olséni & Hansen.

Exempel på skrivhandbok: Writing the Cozy Mystery av Nancy J. Cohen

Två (för mig) favoriter inom Cozy Mystery: Serien om Agatha Raisin (M. C. Beaton) och Serien om Aurora Teagarden (Charlaine Harris).

Typiska omslag: Jag skulle vilja påstå att de svenska och engelska omslagen för denna genre oftast är ganska lika. Oftast en idyllisk miljöbild med mord eller död i titeln. Många gånger är dessa omslag illustrerade. Till skillnad från andra spänningsromaner (eller deckare) innehåller dessa omslag fler färger och är oftast något muntrare.

Vill du tillägga något? Kommentera gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *