Bloggen

Intervju: Christina Henricson

 

Här kommer en härlig intervju med författaren Christina Henricson som bor i Linköping. Hennes barnbok Simons äventyr, för 6-9 år, kom ut den 25 juni i år men hon är sedan tidigare medförfattare i tre antologier som är riktade för en äldre publik. Likt många andra läsande och skrivande personer kan det vara svårt att välja en favoritbok men om Christina måste välja blir det Innan kaffet kallnar. Och valet av favoritgenre som hon helst läser romaner inom blir feelgood.

Följ gärna hennes skrivresa genom att spana in hennes egna kanaler nedanför!

Ni hittar Christina Henricson här: Bloggen | Instagram: @christina_henricson_author

1. Hur ser din skrivprocess ut? Jag planerar rätt mycket innan jag börjar skriva på råmanuset. Tänker ut vändpunkter och bra scener som utmanar huvudkaraktären. Tänker ut början mitt och slut och vad som får det att vända för huvudpersonen. Om någon scen kommer, skriver jag ner den. Sedan fortsätter jag att ställa frågor och låta berättelsen blomma ut med hjälp av viktiga hörnstenar i dramaturgin.

2. Vilket brukar vara lättast respektive mest utmanande när du skriver ett första utkast? Början, mitten eller slutet? Det lättaste är att strukturera upp berättelsen med början, mitt, slut. Det svåra är att gå mellan scenerna. Att väva ihop berättelsen till en sammanhängande historia, utan att transportsträckorna förstör berättelsen.

3. Visst skriver du främst berättelser för barn? Har du funderat på att skriva för andra åldersgrupper eller genrer? Berätta. Det stämmer, jag skriver främst för barn. Men jag skriver också för vuxna, har skrivit tre noveller där vuxna är huvudpersonen. Jag jobbar också med att redigera en långnovell för Belvidabell förlag som riktar sig till vuxna. Jag har också ett antal vuxenmanus på väntlistan.

4. Skriver du varje dag eller i perioder? Vad beror detta på? Nu jobbar jag mycket med att förbereda sagoslingan, det är en annan sorts kanal för kreativiteten. Därför har det blivit paus i skrivandet. Men jag försöker skriva varje dag, om inte på något manus så skriver jag åtminstone morgonsidorna.

5. Hur såg samarbetet ut med en illustratör? Skrev du först och illustratören tolkade? Hade du önskemål från början för vad du önskade av en illustratör? Förlagets egen illustratör målade. Hon gjorde ett utkast som jag hade synpunkter på. Eftersom Simons äventyr är en modern saga (80-90-talet) och Estelle hade ritat lite för mycket a la Beatrix Potter stil, fick hon göra om en del illustrationer.

6. Har du andra barnboksberättelser på gång? Jag har just nu de två första inledande kapitlen på tävling hos Lilla Piratförlaget till manuset med arbetsnamnet Sagan om Älvklockan (9-12 år). Ska strax påbörja redigeringen av Kajan Pax (6-9 år)

7. Bär du på ett eget minne från barndomen där en specifik barnbok väckte/inspirerade något inom dig? Ronja Rövardotter lyssnade jag och min syster på som kassettbok (ja, så gammal är jag) för att somna. Jag kan fortfarande en del stycken utantill. Den inspirerade mig att vistas i naturen och se allt det vackra. Detta hoppas jag kunna förmedla i Simons äventyr.

8. Vem eller vilka andra författare inspirerar dig? Om inga, finns de andra personer du inspireras av i stället? Ingen särskild författare numera, däremot inspireras jag mycket av Banksy.

9. Vad är dina bästa tips till någon som vill skriva en bok? Skriv, bara skriv. Om du inte vet vad du ska skriva, skriv om det. Flödesskriv och låt fingrarna dansa över tangentbordet. Du kan förvånas över vad som kommer upp bara av att låta orden komma.

10. Är det något annat som du vill lyfta? Kanske någon erfarenhet som kan vara inspirerande eller lärorik för andra? Eller kanske något peppande, ett supertips, till andra skrivande människor? Fokusera på att få ur dig text. HUR det ska gå till, det kan bara du upptäcka. Men flödesskriva samt lära sig dramaturgi för att fästa berättelsen på en spaljé, det har hjälp mig många gånger. Och skriv morgonsidorna (Julia Camerons koncept), det hjälper dig att hålla igång skrivandet varje dag.

Tack Christina!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *