Intervju: Anna Borring
För inte så länge sedan fick jag skicka ett par frågor till min branschkollega, Anna Borring, som både skriver på egen kammare och arbetar med att lyfta andras manus. Hon driver en hemsida, samt en separat blogg, som båda går under titeln Anna Borrings Lektörshörna. På alla hennes sociala kanaler får du som skrivande person ta del av ett gäng tips som kan ta dig framåt och ge dig en knuff närmare drömmen om att ge ut en egen bok.
År 2006 var hon med i en antologi med en egenskriven novell och sedan dess har hon skrivit på ett flertal manus samt fördjupat sina kunskaper inom hantverket. I skrivande stund ligger ett av hennes manus ute hos en lektör/redaktör och kommer att genomgå ett par bearbetningar innan texten landar hos ett förlag.
Annas favoritbok är Stolthet och fördom av ingen annan än Jane Austen. Om hon måste välja en favoritgenre blir det feelgood men hon lockas av titlar som inte håller sig till en bestämd genre också.
1. Vad är det med skrivandet som är viktigt för dig? För mig är det viktigt att uttrycka mig autentiskt, utan att följa en förutbestämd mall. Syftet med mitt skrivande är främst att bearbeta mina egna tankar och känslor samt att skapa en känsla av samhörighet för andra, så att de inte känner sig ensamma i sina upplevelser.
2. På vilken plats skriver du bäst? Vilken tid på dygnet? Jag skriver bäst vid mitt köksbord, särskilt när det är ordentligt städat. Helst skriver jag sent på kvällen när barnen har gått och lagt sig, även om jag ibland glömmer att jag behöver sova. Jag lyssnar på musik medan jag skriver, olika genrer som varierar från metal till tuggummipop.
3. Skriver du varje dag eller i perioder? Vad beror detta på? Jag är en periodare när det gäller skrivande, men på en bra dag kan jag producera mellan 3000 och 10 000 ord. Det finns många faktorer som påverkar detta, och det skulle kunna vara ett ämne för en längre diskussion vid ett annat tillfälle.
4. Skriver du synopsis? Om ja, hur detaljerat? Om nej, varför inte? Jag skulle vilja säga att jag inte skriver synopsis, men ibland skriver jag ner stödord för att ha en idé om vad manuset ska handla om. Det slutar dock aldrig som planerat eftersom mina karaktärer alltid tar över berättelsen. Jag gillar att känna mig fri, och skrivandet är min fristad där jag inte vill känna mig begränsad.
5. Vad har varit din största utmaning när det kommer till ditt eget skrivande? Min största utmaning har varit att sluta lyssna på andras negativa kommentarer, som att man inte kan bli författare utan utbildning eller att man måste vara rik för att lyckas.
6. Vem eller vilka andra författare inspirerar dig? William Shakespeare, Jane Austen, Danielle Steel, Francine Pascal, Lilly Emme, Michelle Adra, Anneli Olsson inspirerar mig, samt en illustratör som jag väljer att hålla anonym. Dessa författare och konstnärer motiverar och påverkar mitt eget skrivande på olika sätt.
7. Du arbetar även som lektör och manusutvecklare, vad är det vanligaste sakerna som skribenterna behöver utveckla/jobba på? Under min tid som verksam har jag märkt att många är rädda för att satsa från början, något hindrar dem. Jag kan ändå se manusets fulla potential. Förutom att jobba med deras skrivmål handlar det ofta om att de blandar tempus, perspektiv, saknar gestaltning, och att karaktärerna är för platta.
8. Brinner du mer för att lyfta andras texter eller att skriva egna? Går det att välja? Jag brinner lika mycket för både andras och mina egna texter. För mig utesluter inte det ena det andra. Ibland glömmer jag bort mitt eget skrivande när jag fokuserar på någon annans text, men det gör också att mitt manus får vila. Detta ger mig tid att landa i och reflektera över det jag själv har skrivit.
9. Vad är dina bästa tips till någon som vill skriva en bok? Mitt bästa skrivtips till dig som vill skriva en bok är att sätta på dig skygglapparna från början och inte lyssna på alla ”goda råd” du får längs vägen. Dessa råd kan hämma dig och hindra dig från att skriva den text/bok du ursprungligen ville skapa. Fokusera på din egen vision och låt inte andras åsikter distrahera dig. Rådet kommer från min engelskafröken på gymnasiet, en äldre dam som tyvärr inte finns med oss längre.
10. Är det något annat som du vill lyfta? Kanske någon erfarenhet som kan vara inspirerande eller lärorik för andra? Eller kanske något peppande, ett supertips, till andra skrivande människor? Jag har ett supertips, som kommer från illustratören: när orden inte flödar i ditt skrivande, ta en kudde, håll den framför ansiktet och skrik. Det kan verkligen hjälpa att frigöra blockeringar och återfå fokus. Om inte det hjälper prova att dansa och skriksjunga, gärna samtidigt.
Tack Anna!