Intervju: Jenny Ramström
![](http://michelleadra.se/wp-content/uploads/2024/08/j-ramstrom01.png)
Här kommer en fin intervju med författaren Jenny Ramström som debuterade år 2023 med barnboken En sagolik julresa. Det är en magisk berättelse med vackra illustrationer av Christine Tomtlund. Jenny är uppvuxen i Gästrikland men bor sedan sexton år tillbaka i Hälsingland med sin familj. I skrivande stund har hon ett manus ute hos olika förlag, något vi hoppas på att få veta mer om vid ett framtida tillfälle.
Tack vare ett boktips från sin man fann Jenny sin absoluta favoritbok, En man som hette Ove, och läste den i ett nafs på stranden under deras semester på Rhodos. Hon är en allätare när det kommer till böcker i olika genrer men en bra början är mycket viktigt annars finns det en risk att hon lägger boken åt sida – men hon försöker bli bättre på att ge en berättelse några blad till innan hon ger sin dom.
Ni hittar Jenny på Instagram: @barnboken_en_sagolik_julresa
(men även på Facebook samt TikTok under samma namn).
1. Det fanns många i din närhet som uppmanade dig att skriva en barnbok som kom att bli En sagolik julresa men fanns det någonsin några författardrömmar tidigare? Nä faktiskt inte. Men jag gillade att skriva berättelser när jag gick i skolan. Men just författare tänkte jag aldrig på. Däremot har jag alltid varit väldigt påhittig och känt att tex mjölkpaket eller väntrummen skulle behöva piggas upp på olika sätt. Jag är dessutom hobbyfotograf och älskar att fotografera. Så jag har en väldigt kreativ sida som jag inte gett utlopp för tidigare tror jag. Jag ser saker annorlunda har jag märkt och kan fånga en känsla i bild och text som uppskattas. Tyvärr så kan jag inte göra illustrationer till mina egna böcker, det är verkligen något jag hade önskat att jag kunnat.
2. Du har skrivit en julig barnbok som (om jag har förstått det rätt) är ett samlat verk av historier som du en gång berättat för dina egna barn som små. Är allt detta från eget påhitt eller kommer dessa historier från något annat håll? Precis, boken är en enda berättelse och den har influenser från sådant jag berättade för barnen då dom var små. Men det mesta kom fram då jag började skriva. Men vissa delar finns med även från min egen barndom. Tex början då huvudkaraktären Totte ska vissla på Norrskenet med sin pappa. Det är faktiskt från en kväll då jag och min pappa var ute då jag var barn, och han berättade att man kunde vissla på norrskenet så kommer det närmare. Så influenser från barndom och egna sagoberättelser finns med.
![](http://michelleadra.se/wp-content/uploads/2024/08/image3.jpeg)
3. Hur var skrivprocessen från idé till färdig bok i korta drag? Vad var svårast? Vad var lättast? Det var faktiskt under ”lockdown” under Covid som jag fick extra tid över och det var under adventstid så julkänslan fanns redan. Så då satte jag mig i min sons kök med datorn och började knappa. Så fort jag hade början klar så kom allting och det bara rullade på. Så själva råmanuset tog inte lång tid att skriva. Jag gick igenom det ett par gånger innan jag klickade på skicka-knappen till olika förlag. Flera av hybrid-förlagen nappade och till sist så stod det mellan 2 st som jag kände hade kunnat göra ett likadant jobb för att hjälpa mig vidare. Men det ena erbjöd ljudbok om intresset för boken skulle bli så. Givetvis så hade jag en önskan om ljudbok men kände att det är ett plus i kanten om intresse för det skulle finnas. Och jag är glad att jag lät det vara den avgörande faktorn för innan advent förra året så släpptes En sagolik julresa även som ljudbok.
![](http://michelleadra.se/wp-content/uploads/2024/08/image2.jpeg)
4. Du har använt en illustratör för din barnbok, hur såg det samarbetet ut? Kände ni varandra sedan tidigare? Hur mycket var du med och bestämde? Jag hade en ganska tydlig bild i mitt huvud om vilken stil jag ville att min julbok skulle ha när den var färdig så jag hade kontakt med flertalet OTROLIGT duktiga illustratörer som gav mig provbilder från en del av mitt manus. Och det stod till slut mellan Christine Tomtlund som blev den som fick göra bilderna, och en otroligt duktig tjej som hade riktigt fina bilder men en liten annan stil. Men vem vet, kanske hon får göra bilderna till någon kommande bok framöver. Jag känner mig väldigt nöjd med bilderna som Christine gjorde och jag fick fram den känslan jag sökte efter.
Det var en märklig känsla att någon annan skulle göra bilderna till min text. Och nu förstår jag hur otroligt viktigt det är att vara tydlig med vad man vill ha som författare. Christine hade i stort sett fria tyglar i sitt målande och tolkade varje text på sitt vis. Och det är ju det som är så bra med böcker/texter, alla får sina egna bilder av en text och författaren hade ju också sin bild i huvudet då texten skrevs. Så alla tolkningar är ju rätta. Och som sagt jag är jättenöjd med hur boken blev. En kul grej är att vi inte känner varandra sedan innan, men vi är båda uppväxta i Gästrikland och inte allt för långt ifrån varandra, men hon är lite yngre än mig så det var ingen skoltid eller så ihop.
5. Planerar du att skriva ner fler sagor framöver eller kanske till och med prova en ny genre? Som jag nämnde tidigare så har jag ett råmanus ute hos olika förlag just nu, och om nu någon nappar på det så kommer det bli en berättelse som samtidigt är lärande. Likande böcker finns redan, men jag tror att intresset för flera i samma genre behövs. Och jag tror till 100% att olika bilder och text passar olika barn. Så även om liknade finns, så kanske det saknas en variant som tilltalar någon som hellre skulle vilja läsa den jag har skrivit och någon illustrerat.
6. Vad hade du velat veta innan du skrev din bok? Fanns det något som du lärde dig på vägen och kände att det hade varit bra att veta tidigare? Man får ju lära sig något nytt varje dag tänkte jag säga, men nej. Jag tror jag hade en rätt bra uppfattning om hur processen och allt kring den skulle fungera. Men det klart det blev många vändor via Mail till både redaktör, lektör, förlag och även illustratör innan jag kunde godkänna att den skulle gå till tryck.
7. Vilka barnböcker älskade du själv som barn? Mina föräldrar hade någon prenumeration åt mig på böcker, minns inte vad den hette, men jag fick en bok varje månad tror jag. Och dom hade mycket bilder och omkring jul fick jag alltid två julböcker som hade så fina bilder inuti minns jag. Så dom gillade jag väldigt mycket. Och det är nog därför jag ville ha den typen av bilder i min bok. Vackra bilder som man kan njuta av även som uppläsare. Jag har faktiskt ett par damer som köpte boken enbart för omslaget och bilderna. Dom köpte en varsin bok som dom ville ha hemma i bokhyllan, men dom hade inte några små barnbarn eller barnbarnsbarn. Så dom skulle ha den som dekoration. Det tyckte jag var härligt.
8. Vilka författare eller andra kreativa personer inspirerar dig? Jag blir inspirerad av alla som gör slag i saken. Att våga testa det man vill och inte vara rädd för att få ett nej. Så min lista av personer som inspirerar är väldigt lång, det är allt från andra författare och instagramvänner som jag följer och som följer mig till Camilla Läckberg, och influensers som vågar och chansar. Mitt motto har alltid varit; Man kan inte få mer än ett Nej.
9. Sedan hösten 2021 har du haft ett konto på Instagram och varit en del av ett större jul-community … hur viktig är julen för dig? Man kanske skulle kunna tro att mitt hem kryllar av julsaker mm, men jag Är mer för ljus och ljusslingor och jag älskar att ha en fin pampig julgran. Så klart julen är viktig, men jag har sällan stress inför julen, utan jag ser den mer som återhämtning och filmmys med familjen, tända ljus och god mat.
10. Är det något annat som du vill lyfta? Kanske någon erfarenhet som kan vara inspirerande eller lärorik för andra? Eller kanske något peppande, ett supertips, till andra skrivande människor? Det enda jag kan säga är att om du vill skriva och försöka nå ut med din bok. Gör det! Det värsta som kan hända är att du får ett nej. Men tänk om det blir ett ja …
Tack Jenny!
![](http://michelleadra.se/wp-content/uploads/2024/08/image4-scaled.jpeg)