Intervju: Sofia Larsson
Egenutgivaren Sofia Larsson har generöst svarat på ett par frågor som jag tror många kommer finna både inspirerande och peppande. Hon är född och uppvuxen i Haninge (Stockholms län) men bor numera i Huskvarna. Hittills har hon kommit ut med fyra titlar, tre av dessa faller in under temat psykologiskt drama medan den fjärde räknas som en feelgoodroman. Under hösten kommer däremot ytterligare en bok ut för allmän läsning/lyssning och även den hamnar inom feelgood och komedi.
Trots att Sofia tycker om att läsa så har hon ingen specifik bok som hon skulle kalla för sin absoluta favorit. Om hon måste välja en favoritgenre så blir det troligtvis feelgood men det får inte bli för sockersött utan måste ha ett djup. Spänningslitteratur ligger henne även varmt om hjärtat men där får det inte bli för hårdkokt, en mysdeckare passar med andra ord henne mycket bättre.
Ni hittar Sofia Larsson på Instagram: @sofia.larsson1
1. Vi går rakt på sak, varför skriver du? Vad händer med dig när du får skriva? Vad är syftet? För mig fungerar det som ångestdämpande medicin. Jag är högkänslig och kämpar med mycket oro och ångest. Skrivandet är egentligen det enda som jag kan kontrollera till 100 % och där jag styr helt och hållet och det gör mig lugn. Sen bara älskar jag ju möjligheten att få underhålla andra med spännande historier.
2. Skriver du synopsis? Om ja, hur detaljerat? Om nej, varför inte? Ja, jag skriver en variant av synopsis men inte speciellt detaljerat. Jag stolpar mest upp storyn så att jag har något att utgå ifrån. Sen gör jag alltid ett Excel-ark där jag listar alla scener och delar upp dem efter hur de ska komma i dramaturgikurvan. Där skriver jag även in andra bra saker som är viktiga nycklar.
3. Vad har varit din största utmaning när det kommer till ditt eget skrivande? Från första början var det att lära mig gestaltning. Jag skrev filmmanus från början och där är allt väldigt platt så jag var tvungen att blåsa liv i det platta och förstå skillnaden mellan att bara berätta en historia och att faktiskt få andra att känna historien.
4. Hur/var finner du inspiration till handlingen för dina böcker? Inspiration kan ploppa upp när man minst anar det och det är nästan det jag gillar mest med hela processen. Plötsligt får man syn på något ute på stan, eller var som helst, som får nyfikenheten att spinna vidare.
5. Stämmer det att du är egenutgivare? Om ja, hur gick den processen till? Var det något som var riktigt svårt? Ja, det stämmer. Jag gjorde tappra försök med förlag men efter en mängd refuseringar tog jag saken i egna händer och det är det bästa beslut jag har tagit. Det som varit svårast är att jag har fått jobba upp mitt självförtroende på ett helt annat sätt. Jag har ju aldrig fått någon bekräftelse från förlagen som är det där kvittot på att jag har potential. Allt har därför fått handla om min egna tro på mig själv och det har gjort mig väldigt stark.
6. Du har också provat på att läsa in din egen bok, stämmer det? Kanske är detta ett pågående projekt? Berätta! Vad har varit utmanande? Var det mycket att lära sig innan du satte igång? Jag är i detta nu på gång och läser in min kommande bok som ska släppas i höst. Det tog lite tid innan jag förstod mig på tekniken men nu börjar jag få kläm på det. Jag har länge varit sugen på att testa. Under hela min uppväxt höll jag på med teater och skådespeleri som jag nu har användning för.
7. Vem eller vilka andra författare inspirerar dig? Om inga, finns de andra personer du inspireras av i stället? Ja har ingen specifik person så men jag inspireras av alla människor som vågar gå sin egen väg och som inte ger upp oavsett vad deras mål är.
8. Vad är dina bästa tips till någon som vill skriva en bok? Att till en början bara skriva när det känns riktigt kul och inte försöka pressa ur sig något. Låt passionen vara drivkraften. Skriv det första som kommer upp och stanna inte upp för mycket i små detaljer eller fastna i ordval. Först gäller det att få ner text på pappret och bygga upp ett skelett.
9. Vad är ditt bästa tips för någon som vill ge ut sin bok på egen hand? Låt någon eller några testläsa manuset innan, någon som vågar vara konstruktiv. En lektör är också att föredra. Slarva inte med processen för att du blir ivrig. Fundera på hur aktiv du är beredd att vara när det kommer till försäljning och marknadsföring. En bok säljer inte sig själv så det är ingen idé att trycka tusentals kopior om du inte planerar att vara ute och sälja. Då finns risken att du sitter med ett lager som bara har kostat pengar och då kanske det är bättre att trycka en mindre upplaga eller enbart sikta på att få ut den som e-bok eller ljudbok.
10. Är det något annat som du vill lyfta? Kanske någon erfarenhet som kan vara inspirerande eller lärorik för andra? Eller kanske något peppande, ett supertips, till andra skrivande människor? I år firar jag fem år som författare och det jag lärt mig är att författarlivet består nästan lika mycket av glädje som besvikelse. Man måste vara beredd på att ha enorma mängder tålamod och kunna resa sig igen och igen och igen. Samtidigt skulle jag inte kunna leva utan det.